Girişimcilikte Öne Çıkacak Sektörler [Video Haber]

5 Ocak günü yayınlanan Endeavor ve CNBC-e ortak projesi Geleceği Görenler’in konusu girişimcilikte öne çıkacak sektörlerdi. Programda Türkiye ve dünyadaki iş, fikir ve yatırım trendleri doğrultusunda devlet, özel sektör ve üniversite işbirlikleri üzerine konuşuldu. Artunç Kocabalkan’ın sunduğu programın konukları Endeavor Danışma Kurulu Üyesi ve Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Suel, Inventram Genel Müdürü Cem Soysal ve Inovent Genel Müdürü Serhat Görgün idi. İşte detaylar..

5 Ocak günü yayınlanan Endeavor ve CNBC-e ortak projesi Geleceği Görenler’in konusu girişimcilikte öne çıkacak sektörlerdi. Programda Türkiye ve dünyadaki iş, fikir ve yatırım trendleri doğrultusunda devlet, özel sektör ve üniversite işbirlikleri üzerine konuşuldu.

Artunç Kocabalkan’ın sunduğu programın konukları Endeavor Danışma Kurulu Üyesi ve Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Suel, Inventram Genel Müdürü Cem Soysal ve Inovent Genel Müdürü Serhat Görgün idi.

Program konuklarının ortak mesajı gelecek 10 yıl içinde çıkacak trend dalgalarını takip etmenin yanında vizyonumuzu açık tutarak dalganın kendisini yaratmaya çalışmamız gerektiğiydi.

“Türkiye’de iyi işi fikri olduktan sonra yatırımcı bulmanın mümkün olduğunu” belirten konuklar;

  • İyi bir işi fikrini arkasındaki beyin kim?
  • Sürdürülebilir mi?
  • Ürüne dönüşebilir mi?
  • Satılabilir mi?
  • Giriş bariyerini kırabilir mi?
  • Rekabet avantajını korur mu?

gibi kriterlerle değerlendirdiklerini belirtti

Inovent Genel Müdürü Serhat Görgün ayrıca, “Bir iş fikrine yatırım yaparken iş fikrinin ancak içinde bulunduğu pazarla beraber büyüyeceğini göz önünde bulundurarak büyüme potansiyeli olan pazarlara öncelik verildiğini” ekledi.

Inventram Genel Müdürü Cem Soysal ise bir ülkenin gelişim ve girişim endeksinin o ülkenin AR-GE’ye yaptığı yatırım, kamu politikası ve devlet teşvikleriyle paralel olduğunu söyledi. Soysal, şu anda Türkiye’nin yıllık GSMH’nin sadece binde sekizinin Ar-GE’ye harcandığını ve bunun yeterli olmadığını belirtti.

Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Süel Vodafone yayını “Futureagenda: 2010 Yılında Dünya”ya istinaden gelecek dönemde iş dünyasını dört ana konunun şekillendireceğini belirtti:

  1. Evrensel veri erişiminin artması
  2. Zenginliğin Asya’ya kayması
  3. Doğal kaynakların kullanımının verimlileştirilmesi
  4. Dengesiz nüfus artışı

Katılımcılar tarafından geleceğin sektörleri olarak bioteknoloji, sağlık, enerji, su, mobil, akıllı kent ve atık yönetimi belirtilirken karbon salınımını optimize etmek için iş modellerinin, sim kartlı elektrikli ev eşyaları ve elektrikli taşıma araçların 2020’de öne çıkacağının altı çizildi.

Programda ayrıca Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi’nin aynı gün Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından İstanbul’da kamuoyuna açıklanması gündeme geldi. 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisinin genel amacı, “Türk Sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmak” olarak yorumladı. Bu stratejinin ilgili kurumların uyumlu çalışmasıyla hayata geçirilmesinin mümkün olabileceğini belirten konuklar Türkiye’deki üniversitelerdeki beyin, insan ve laboratuar kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdiler.

İşte haber geçen Geleceği Görenler televizyon programının ilgili bölümü;

Endeavor Blog kaynaklı haberi tüm girişimcilerimizin ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 5.500 kişi okudu.
Kategori: İş Fikirleri, Girişimci Trendleri, Video Haber
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor