Genç Girişimci Geliştirme Programı Sertifika Töreni

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, KOSGEB Ankara OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Tezyetiş ile çok sayıda genç girişimci ve öğrencinin katılımıyla, Çankaya Üniversitesi'nde “Genç Girişimci Geliştirme Programı Sertifika Töreni” düzenlendi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, KOSGEB Ankara OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Tezyetiş ile çok sayıda genç girişimci ve öğrencinin katılımıyla, Çankaya Üniversitesi'nde “Genç Girişimci Geliştirme Programı Sertifika Töreni” düzenlendi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan törende yaptığı konuşmada, başta istihdam olmak üzere ekonomik ve sosyal anlamda son derece hayati işlevler yerine getiren girişimciliğin desteklenmesinin hayati bir önem taşıdığını belirtti.

Gençlerin kariyer planlamalarını yaparken girişimciliği ciddi bir seçenek olarak değerlendirmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, yetenekli, yenilikçi, yaratıcı insanların, sadece başkaları tarafından değerlendirilip istihdam edilmelerini beklememeleri gerektiğini söyledi.

Gençlerin cesaretle, özgüvenle, hayatın sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek kendi işlerini kurmayı da bir seçenek olarak değerlendirmeleri gerektiğine değinen KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, böylece kazanç elde etmenin yanı sıra başkalarını da istihdam edebilir hale gelebilir, hem kendilerine, hem de ekonomik ve sosyal anlamda ülkelerine önemli katkılar sağlayabileceklerini dile getirdi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan konuşmasında;“Bir ülkede uygun girişimcilik koşulları mevcutsa, bireylerde gerekli beceriler varsa, iş fikrine dönüştürülebilecek fırsatlar mevcutsa, bizlerin de işleri kolaylaşmaktadır.KOSGEB olarak girişimciliğin geliştirilmesi konusunda üzerimize düşen görevler olduğunu çok iyi biliyoruz.” dedi.

15 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe giren KOSGEB destek programları yönetmeliği ile, KOSGEB’in erişimi kolay, proje esaslı, yalın bir destek sistemine kavuştuğuna değinen KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KOSGEB icra komitesi tarafından kabul edilen 6 adet yeni destek programı kapsamında girişimcilere, KOBİ'lere ve meslek kuruluşlarına geri ödemeli ve geri ödemesiz destekler sağladıklarını söyledi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan konuşmasına şöyle devam etti; “KOSGEB'in yeni destek sisteminde, girişimcilik ayrı bir destek programı olarak yer almış olup, girişimcilik kültürünün geliştirilmesi. Yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması için; Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İŞGEM Desteği ve İş Planı Ödülünü kapsayan 4 adet destek ile "Girişimcilik Destek Programı" uygulamaya alınmıştır.”

Girişimciliğin geliştirilmesinde en önemli araçlardan birinin girişimcilik eğitimleri olduğunu söyleyen KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, bu eğitimlerin tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde ve düzenli olarak yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; “Bugüne kadar KOSGEB, bu eğitimleri Üniversite öğrencilerine yönelik olarak "Genç Girişimci Geliştirme Programı" adı altında yapmaktaydı.2000 yılından bu yana çeşitli üniversitelerde 173 adet “Genç Girişimci Geliştirme Programı” düzenlenmiştir. Bu yıl içerisinde ise toplam 1658 öğrencinin katıldığı 56 adet GGGP düzenlenmiştir.

Girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaşmasını sağlayabilmek için KOSGEB'in yaklaşık 15 yıllık bir süreçte sahip olduğu bilgi birikimini geniş kitlelere aktarabileceği bir düzenleme yapmış bulunuyoruz. Şimdi ise işsizler başta olmak üzere kadınlar. Gençler, özürlüler gibi tüm gruplara bu eğitimler açılmıştır.” dedi.

Bu çerçevede bundan sonra da KOSGEB girişimcilik eğitimlerinin "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri" adı altında devam edeceğini söyleyen KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KOSGEB ve KOSGEB'le işbirliği içerisinde ki kamu kuruluşları, üniversiteler, belediyeler, meslek kuruluşları, özel idareler, kalkınma birlikleri ve kalkınma ajansları vb. kurum kuruluşlar tarafından da bu eğitimlerin gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Böylelikle artık eğitim almak isteyen girişimci aday ve gruplarının, KOSGEB'in yanı sıra diğer kurumlara da başvuru yaparak bu imkanlardan faydalanabileceğini belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, eğitimlerin kapsam ve süre olarak standart hale getirdiklerini ve eğitimi düzenleyecek kurum ve kuruluşların standarda uygunluk açısından KOSGEB'den onay almaları gerektiğini açıkladı.

2010 yılı için protokole bağlanan ve çoğunluğu tamamlanan Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programlarının sayısının 309 olduğunu ifade eden KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, bu eğitimlere katılanların ise 11.184 kişiyi bulduğunu söyledi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, konuşmasına şöyle devam etti; “Eğitimleri tamamlayarak iş kuran girişimcileri bu aşamada da yalnız bırakmıyoruz.

Yeni kurulan işletmelerin mevcut banka ve diğer finansman kuruluşlarından destek alabilmesinin zorluklarını bildiğimiz için. Bu eğitim programlarından mezun olup işini kuran girişimcilere KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ile finansal destek sağmaya devam ediyoruz.Bu destek bir nevi başlangıç sermayesi niteliğinde. Daha önce de uygulanan bir destekti, ancak limitleri çok düşüktü. Gerek limit gerekse kapsamı genişletilen yeni girişimci desteği ile vereceğimiz hibe desteğini 4.000 TL’den 27.000 TL’ye, geri ödemeli destek limitini de 40.000 TL’den 70.000 TL’ye çıkarmış bulunuyoruz.

Destekten faydalanabilmek içinse Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programına katılmak ve bir İş Planı hazırlayarak bunu KOSGEB'e sunmak gerekiyor. Bu destek sayesinde girişimcilerimiz başlangıçtaki zor dönemlerini daha kolay geçirebilecekler, daha başarılı işletmeler kurabilecekler.

Yeni girişimci desteğinde destek oranı 1. ve 2. Bölge için % 60 olup, 3. ve 4. Bölge için %70, kadınlar ve özürlüler için de ilaveten %10 artırımlı olarak uygulanmaktadır.

Girişimciliği geliştirmek yönünde kullanabileceğimiz diğer bir araç ise işletme kuluçkası olarak tabir edebileceğimiz "İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM)" desteğidir. Bu merkezleri bugüne kadar dış kaynaklı projeler çerçevesinde kurduk. Bundan sonra ise İŞGEM'leri, KOSGEB'in kendi kaynaklarından finanse edilmek üzere ve ülkemizin ihtiyaç ve koşullarını göz önünde bulunduran bir model çerçevesinde kuracağız.”

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç ve OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın konuşmaların ardından “Genç Girişimci Geliştirme Programı” eğitimini tamamlayanlara sertifika verdi.

Kaynak : Kosgeb

Bu içeriği 5.051 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Eğitim / Üniversite, Etkinlik
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor