KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır ?

KOBİ'ler 3 milyar TL'ye hücum etti. KOSGEB tarafından hazırlanan ve 23 Kasım tarihinde başvuruları başlayan ‘Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi' ile ‘İhracat Kredisi Destek Programları‘na KOBİ'ler rekor düzeyde ilgi gösterdi. Birçok banka şubesinin önünde uzun kuyruklar oluşurken, aşırı yüklenmeden dolayı KOSGEB'in web sitesi çöktü, çağrı merkezi telefonları kilitlendi.

KOBİ'ler 3 milyar TL'ye hücum etti. KOSGEB tarafından hazırlanan ve 23 Kasım tarihinde başvuruları başlayan ‘Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi' ile ‘İhracat Kredisi Destek Programları‘na KOBİ'ler rekor düzeyde ilgi gösterdi. Birçok banka şubesinin önünde uzun kuyruklar oluşurken, aşırı yüklenmeden dolayı KOSGEB'in web sitesi çöktü, çağrı merkezi telefonları kilitlendi.

Küçük ve Orta Ölçekli Girişimleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından 11 Kasım'da açıklanan ve 23 Kasım'da başvuruları başlayan 3 milyarlık destek paketine yapılan müracaatların bugüne dek görülmemiş bir düzeyde olduğunu belirterek, "KOBİ'lerden rekor düzeyde başvuru aldık" diye konuştu.

Daha önce KOSGEB kredilerinden çeşitli nedenlerden dolayı yararlanamadıklarını belirten KOBİ‘ler, son açıklanan destek programına talep patlaması yaşattı. KOSGEB tarafından hazırlanan 3 milyar TL tutarındaki cazip desteğe KOBİ'ler tarihinde ilk kez bu kadar yoğun ilgi gösterdi. Kredi programı kapsamında anlaşma yapılan 81 ildeki banka şubelerinin önünde sabahın ilk saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluştu. KOSGEB'in web sitesi ile kredi için özel kurulan çağrı merkezinin telefonları başvuru tarihinden önce kilitlendi.

KOSGEB tarihinde bir ilk

Yaşanan gelişmeler üzerine DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, 11 Kasım'da Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından kamuoyuna açıklanan ve 23 Kasım'da başvuruları başlayan desteğe çok yüksek düzeyde talep olduğunu söyledi.

Desteğin açıklanmasının ardından verilen elektronik posta adresi ve çağrı merkezine umulanın üzerinde bir ilgi gösterildiğini kaydeden Kaplan, "Bu KOGSGEB tarihinde belki de bir ilk" açıklamasında bulundu.

Yedek liste devreye girecek

KOSGEB Başkanı Kaplan, "3 milyar TL limiti dolunca ne olacak?" şeklindeki soruya, "Şimdiden yedek talepler alıyoruz. Uygun bulunmayanların yerine, kayıtlar yapıyoruz" yanıtını verdi.

Desteğe ulaşamama konusunda gelen şikayetlere de yanıt veren Kaplan, bu destek paketinin KOBİ'lere en verimli şekilde ulaşabilmesi için her türlü önlemi aldıklarını ancak yoğunluktan kaynaklanan bazı aksaklıkların kendileriyle ilgili olmadığını iddia etti. Kaplan, "Web tabanımızı oldukça geniş tutmamıza, bu konuyla ilgili özel olarak bir çağrı merkezi kurmamıza rağmen bazı şikayetler olabilir. Ancak bu, bağlanan bilgisayarların hızından veya bankaların altyapısından kaynaklanabiliyor" diye konuştu.

İlk gün 40 bin başvuru geldi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bayramdan önce açıklanan 3 milyar liralık KOSGEB kredilerine ilk gün 40 bin KOBİ‘nin başvurduğunu söyledi. Ergün, 2010 yılında tamamlanması planlanan 13 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 2 küçük sanayi sitesinin 35 bin kişiye ekmek kapısı sağlayacağını dile getirdi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‘nın ve bağlı kuruluşların 2011 bütçesini sunan Bakan Ergün, 3 milyar liralık krediye büyük talep geldiğini bildirdi. KOBİ‘lere yönelik 2 yeni programdan 50 bine yakın işletmeyi yararlandırmayı hedeflediklerini kaydeden Ergün, "3 milyar TL kredi hacmi oluşturmayı hedefliyoruz. Dün itibariyle başvuruları almaya başladık. İki pakete işletmeler yoğun ilgi gösterdi. Sadece ilk gün 40 bine yakın başvuru aldık" ifadesini kullandı. Ergün, 2010 yılında tamamlanması planlanan 13 organize sanayi bölgesi 2 küçük sanayi sitesinin 35 bin kişiye ekmek kapısı sağlayacağını dile getirdi. Bakan Ergün, otomotiv strateji belgesinde, elektrikli araçlara özel bir yer ayırdıklarını, bu yılın sonundan itibaren Türkiye'de üretimine başlanacak elektrikli otomobillere ilişkin altyapı düzenlemelerini de hızla tamamlandığını kaydetti.

Tüzel kişiliklerin kurulması, adres, ana sözleşme değişikliği, sicil kayıtlarının yapılması gibi işlemlerin, tek bir veri tabanı üzerinden ve online yapma imkanı getireceklerini vurgulayan Ergün, "Projenin Mersin'de pilot uygulamasına başladık. Şu an şirket kurma işlemlerini internet üzerinden ve sadece beş dakikada yapmak mümkün. Geçmişte bir iş başvurusu yapmak için birçok yerden evrak toplaması gereken vatandaş, bugün artık kendi şirketini beş dakikada kurabiliyor" diye konuştu.

Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi

  • Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı‘nda kredi üst limitleri; mikro ölçekli işletmeler için 30 bin, küçük ölçekliler için 50, orta ölçekli işletmeler için de 80 bin TL olarak belirlendi.
  • Şahıs işletmelerinde, işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde, kredi üst limitlerini 10 bin TL artırılacak.
  • Kredi vadesi, ilk altı ayı ödemesiz, geri kalanı eşit taksitler halinde toplam 18 ay olan destekte, faiz veya kar payının sadece 4'te 1'i işletme tarafından ödenecek, kalan 4'te 3'ünü ise 75'ini KOSGEB karşılayacak.
  • Kredinin en üst limitte kullanılması halinde, bankaya ödenmesi gereken faiz, mikro ölçekli işletmelerde 859, küçük ölçekli işletmelerde 1.431, orta ölçekli işletmelerde ise 2 bin 300 TL ile sınırlı kalacak.
  • Bu durumda KOSGEB payı, mikro ölçekli işletmeler için 2 bin 576, küçük ölçekli işletmelerde 4 bin 294, orta ölçekli işletmelerde de 6 bin 900 TL'yi bulabilecek.Bu programdan 44 bin civarında işletmenin yararlanması ve yaklaşık 1.5 milyar TL kredi hacmi oluşturulması bekleniyor.

İhracat Destek Kredisi

İhracat Kredisi Destek Programı‘nda, işletme başına kredi üst limiti 200 bin dolar olup, dileyen firmalar, daha az miktarlarda da kredi kullanabilecek. 6 ay vadeli olan destekte, faiz veya kar payının yine dörtte üçünü KOSGEB, dörtte birini işletmeler ödeyecek. Bu programdan 5 binin üzerinde işletmenin yararlanmasıı ve 1.5 milyar TL'lık kredi hacmi oluşması planlandığı bildirilirken, destekten yararlanan KOBİ‘lerin en az 1 milyar dolar ilave ihracat yapması bekleniyor.

Nasıl başvuruluyor?

  • İki programdan da yararlanmak isteyen ve KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan işletmelerin, istenen belgeler ile birlikte anlaşma yapılan banka şubelerinden herhangi birine başvuru yapması gerekiyor.
  • KOSGEB Veri Tabanı‘na kayıtlı olmayan işletmelerin ise, öncelikle veri tabanına kayıt olmak için, www.kosgeb.gov.tr adresinden başvuru yapmaları veya KOSGEB Hizmet Merkezleri ile irtibata geçmeleri şartı bulunuyor.
  • KOSGEB'in, İhracat Kredisi Destek Programı için 17, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı için de 18 banka ile anlaşması bulunuyor.
  • Desteklerden yararlanmak isteyen işletmeler, bu bankaların herhangi bir şubesine, 23 Kasım tarihinden itibaren başvuru yapabilecek.

Kaynak: www.iskuruyorum.com

Bu içeriği 31.805 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri

Yorumlar

BESTAMİ
BESTAMİ
ben 27 yaşındayım işsizim iş kurmak istiyorum ama sermayem yok bana yardımcı olurmusunuz. ilginize teşekürler  bestami kzıl saygılar 05455034768....
metin
metin
metin keleş oğlu otokaporta boya  ve inşaat işleri yapılır ben kendi işyerimde daha cok işci calişdırmak içi desdek kiredisı isdiyorum  metin keleş 0532 491 03 61
ibrhm yılmaz
ibrhm yılmaz
merhabaar yıllardır reklam  matacılık  tabela asit işinde çalışıyorum şimdi
çalıtıgım fırma kapandı   şimdi tanıdıgım fırmalarda  rica minnet kendi işimiyapmıya çalışıyorum    arkamda destek olacak birileri olmadıgı için   çok zorlanıyorum     bıraaz sermayem olsa herşey  yoluna gircek destek olursanız sevinirim  saygılarımla     herşey allahın iznıyle sizlerin destegile    olur inşallah  ii çalışmalar  0539 510 61 70[Altı Çizili][/Altı Çizili]
Girişim Haber
Girişim Haber
Değerli okurlarımız;

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz. Fakat, biz Girişim Haber olarak Kosgeb gibi çeşitli Kamu kuruluşlarının ve benzer vizyondaki özel kuruluşların yatırım/destek/hibe ve girişimcilik yarışma haberlerini okurlarımızla paylaşıyoruz sadece. Haberdar etme sorumluluğumuz bulunuyor.

Sizler, gerekli araştırmaları yaparak ve kendinizie, girişiminize uygun yerlere başvurularda bulunarak bu desteklere erişebilirsiniz.

Bilginize sunar, projelerinizde başarılar dileriz.
Sevgi ve Saygılarımızla,
Girişim Haber Ekibi.
ERCAN AŞKIN
ERCAN AŞKIN
ERCAN AŞKIN TEKİRDAĞ /çorlu dan KENDİ İŞİMİ KURMAK İSTİYORUM AMA SERMAYEM YOK
CNC TORNA OTOMOTİV SEKTÖRÜNE GİRMEK İSTİYORUM
05386246952
hamdi
hamdi
HAMDİ ÖZVARDAR İZMİRDEN İŞ KURMAK İSTİYORUM AMA SERMAYEM YOK PERDE SEKTÖRÜNE GİRMEK İSTİYORUM 0555 663 15 47
ramazaz
ramazaz
antalya korkuteli ben fırıncıyım fırın üzerine işkurmak isteyom nasıl yardımcı olursunuz teşekkürler 05417939972
mehmet
mehmet
meraba inşaat firması kurmak ve yap sat işi yapamak istiyorum biraz sermayem var ama yeterli değil. kosgeb in bana destek çıkmasını istiyorum ve istihdam sağlamak istiyorum..

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor