Türkiye'den Pakistan'a 500 Milyon Dolarlık Enerji Gemisi Yatırımı

Bu yıl yaşadığı sel felaketiyle sanayisi çöken Pakistan'a elektrik sağlayacak santral gemi 'Kaya Bey' Karaçi'ye ulaştı. Karadeniz Holding tarafından inşa edilen dünyanın en büyük yüzen enerji santrali, 500 milyon dolarlık bedeliyle Pakistan'daki en büyük Türk yatırımı. Gemi, aralık ayı ortalarında elektrik üretmeye başlayacak.

Bu yıl yaşadığı sel felaketiyle sanayisi çöken Pakistan'a elektrik sağlayacak santral gemi 'Kaya Bey' Karaçi'ye ulaştı. Karadeniz Holding tarafından inşa edilen dünyanın en büyük yüzen enerji santrali, 500 milyon dolarlık bedeliyle Pakistan'daki en büyük Türk yatırımı. Gemi, Aralık ayı ortalarında elektrik üretmeye başlayacak.

Türk mühendisler tarafından geliştirilen dünyanın en büyük yüzen enerji santrali 'Karadeniz Powership Kaya Bey', Pakistan'ın Karaçi Limanı'na demirledi. Ülkenin yaşadığı enerji krizini çözmesi beklenen santral gemi için limanda bir tören düzenlendi. Pakistan medyasının yoğun ilgi gösterdiği tören, çok sayıda televizyon kanalı tarafından da canlı yayınlandı. 220 megavat kurulu güce sahip olan gemi, Pakistan'da şu anda ulaşılabilir tek yakıt olan fuel oil ile çalışacak. Günlük bin ton akaryakıt tüketerek şehrin elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayacak.

Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu tarafından inşa edilen Kaya Bey, 241 metre boyunda, 32 metre genişliğinde. Proje hakkında bilgi veren enerji direktörü Nuray Atacık, geminin Türk bankaları tarafından finanse edildiğini belirtti. Gemi ve elektrik teknolojisinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan Kaya Bey'in 9 ayda tamamlandığını ifade eden Atacık, projede 60'a yakın personelin görev yaptığını kaydetti. Atacık, santral geminin, Pakistan'ın ticaret ve ekonomi merkezi Karaçi kentinin enerji ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayacağını sözlerine ekledi. Geminin demirlediği Karaçi, Pakistan'ın en kalabalık şehri olmakla birlikte, ticaret kapasitesi ve limanları ile dünyaya açılan kapısı. Elektrik kesintileri dolayısı ile ekonomisi güçsüz kalan Pakistan, bu yıl yaşanan sel felaketi dolayısı ile daha da zor günler geçirdi. Fuel oil ile çalışan enerji gemisi, verimliliği sayesinde hâlihazırda Pakistan'da var olan çevre şartlarını da iyileştirecek. Yatırımı özel dizayn gerektiren santral geminin bir başka önemli özelliği, deprem, sel gibi doğal afetlerden etkilenmeden elektrik üretimine devam edebilmesi. Ayrıca geminin Türk tersanelerinde yapılması, hem yatırım hızı hem de santralin kalitesi açısından büyük avantaj sağlıyor. Pakistan Ulusal Elektrik Kurumu'na 5 yıllığına kiralanan Kaya Bey Enerji Gemisi, 500 milyon dolarlık proje bedeliyle Pakistan'daki en büyük Türk yatırımı. Aralık ayı ortalarında elektrik üretmeye başlayacak gemi, Pakistan'dan sağlanacak günde bin ton fuel oil ile çalışacak.

Kaynak: zaman.com.tr

Bu içeriği 6.003 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Sosyal Girişimcilik, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor