Milli Gemimiz TCG HEYBELİADA Denize İndi!

İlk milli tasarım savaş gemisi olan "Heybeliada" denize indirildi. Törene Cumhurbaşkanı Vekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da katıldı. Başbakan Erdoğan, törendeki konuşmasında, Türkiye'nin kıyısı bulunan denizlerdeki gelişmelerin, Türkiye'nin milli menfaatlerinin korunmasında deniz gücünün önemini açık bir biçimde ortaya koyduğunu vurguladı. Erdoğan, Ege, Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Boğazlardaki egemenlik haklarının Türkiye'nin milli güvenlik politikasının ana unsurlarını oluşturduğunu dile getirdi. Erdoğan, ''Denizlerimizde istediğimiz etkinlikte söz sahibi olabilmemiz için askeri gemi inşaatlarına ihtiyacımız var'' diye konuştu.

İlk milli tasarım savaş gemisi olan "Heybeliada" denize indirildi. Törene Cumhurbaşkanı Vekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da katıldı.

Başbakan Erdoğan, törendeki konuşmasında, Türkiye'nin kıyısı bulunan denizlerdeki gelişmelerin, Türkiye'nin milli menfaatlerinin korunmasında deniz gücünün önemini açık bir biçimde ortaya koyduğunu vurguladı. Erdoğan, Ege, Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Boğazlardaki egemenlik haklarının Türkiye'nin milli güvenlik politikasının ana unsurlarını oluşturduğunu dile getirdi. Erdoğan, ''Denizlerimizde istediğimiz etkinlikte söz sahibi olabilmemiz için askeri gemi inşaatlarına ihtiyacımız var'' diye konuştu.

''Dünyada söz sahibi olmanın yolu denizcilikte söz sahibi olmaktan geçiyor'' diyen Erdoğan, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, buna rağmen denizciliğin uzun zaman hak ettiği destek ve ilgiyi görmediğinin açık olduğunu dile getirerek, ''İnanıyorum ki, artık bu talihsiz dönem geride kalıyor. Önümüzdeki dönem denizciliğimizin yeniden parlak günlerine dönüşüne şahit olacağız. Türk milleti yeniden denizci bir millet haline gelecektir'' diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da, ''Türkiye'nin hayati çıkarlarını barındıran çevre denizlerinin güvenliğini sağlayabilmesi, tehditlerle başa çıkabilmesi için güçlü bir deniz kuvvetine sahip olması, bundan sonra da vazgeçilmez bir zorunluluktur'' dedi.
 
MİLGEM Projesi'nin ilk gemisi olan Heybeliada, Türk Deniz Kuvvetleri'nin sürat, denizcilik ve stabilite isteklerini karşılayacak şekilde geliştirildi. Geminin boyu 99, genişliği 14.40 metre. Üstün harekat kabiliyetine sahip olacak Heybeliada, 10 tonluk bir helikopter için gerekli platform, hangar ve kapsamlı destek ekipmanlarına sahip olacak şekilde tasarlandı. Heybeliada'da 93 personel görev yapacak.

Ana tahrik sistemi 2 dizel makine ve 1 gaz türbininden oluşan Heybeliada'nın maksimum hızı en az 29 knots (saatte yaklaşık 55 kilometre)olacak. Arama radarı, atış kontrol radarı, navigasyon radarı, sonar, elektronik harp sistemi, lazer/RF sistemler, chaff/aldatıcı sistem ve denizaltı karıştırıcılarının yer alacağı geminin savaş yönetim sistemi tamamen yerli imkanlar ile geliştirilecek.

Gül, Başbuğ'a Mesaj Gönderdi

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Preveze Deniz Zaferi'nin 470. yıl dönümü ve Türk Deniz Kuvvetleri Günü'nde icra edilen gemi indirme ve ilk kaynak törenleri dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a mesaj gönderdi.

Gül, ABD'de bulunması nedeniyle çok arzu ettiği halde törene katılamamaktan duyduğu üzüntüyü belirtti.

Yüzlerce yıllık köklü ve şeref dolu bir geçmişe sahip olan donanmanın, 1538'de Barbaros Hayrettin Paşa komutasında kazandığı Preveze Deniz Zaferi ile Akdeniz'de üstünlüğü ele geçirdiğini ve burayı Türk gölü haline getirdiğini anlatan Gül, bu önemli zaferin yıl dönümünde yapılan töreni anlamlı bulduğunu kaydetti.

Gül, ''MİLGEM projesi kapsamında gerçekleştirilen ilk Türk korveti Heybeliada'nın denize indirilmesi, Türk denizciliği adına gurur duyulacak ve övünülecek bir başarıdır'' dedi.

Dizaynı ve inşa sorumluluğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından üstlenilen geminin, tamamen milli imkanlarla üretilmesinin mutluluklarını artıran bir başka husus olduğunu belirten Gül, şöyle devam etti:

''Bölgesinin en etkin güçlerinden olan Türk donanması, bu projelerle caydırılıcılığını artırmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, önemli jeostratejik konumunun da gereği donanmasını ve ordusunu güçlü tutmak durumundadır. Bölgemizde yaşanan son olaylar da bu düşüncenin haklılığını doğrulamaktadır. Türk Ordusu donanımı, disiplini, yüksek görev bilinci, caydırıcı niteliği, modernizasyonu, değişen şartlara adaptasyonu ve hareket kabiliyetiyle dünyanın örnek askeri güçleri arasındadır. Silahlı Kuvvetlerimiz, bünyesindeki tüm unsurlarıyla dünya barışına ve istikrarına değerli katkılar yapmaktadır. Ordumuzla ve donanmamızla gurur duyuyoruz. Türk Ordusunun ülkemizin bekası, yurdumuzun savunulması, milli hak ve çıkarlarımızın korunması konusunda üstün bir görev anlayışı ve vatan sevgisiyle yaptığı hizmetleri takdirle karşılıyoruz. Heybeliada korvetinin ve diğer gemilerin vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, ilk kaynağı yapılan Büyükada korvetinin en kısa zamanda vatan savunmasına katılmasını temenni ediyor, bu projede yer alanları ve emeği geçenleri kutluyorum.'

Hürriyet Video'larını izlemek için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!

 

Kaynak : denizhaber.com

Daha fazla bilgi için; http://tr.wikipedia.org/wiki/M%C4%B0LGEM_Projesi ve http://www.dzkk.tsk.tr/turkce/guncelduyurular/2010/101112_heybilada_bn.php sitelerini inceleyebilirsiniz.

Vatanımıza milletimize hayırlı olsun!..

Sevgi ve Saygılarımızla

Bu içeriği 5.909 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Bilişim / Teknoloji, Ulusal, Yeni Girişim
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor