Kadın Girişimci Tunceli Dağlarında Organik Bal Üretti

TUNCELİ Girişimci İş Kadınları Derneği (TUNGİKAD) Başkanı 53 yaşındaki Fidan Aydın, sık sık çatışmaların yaşandığı 2 bin 500 rakımlı Tunceli dağlarında arıcılık yapıyor. Aydın, amacının Pülümür balını markalaştırmak olduğunu söyledi. Bir süre önce TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in Tunceli'ye gelmesinde etkin bir rol üstlenen TÜNGİKAD Başkanı Fidan Aydın, yıllar önce eşinden ayrılarak Tunceli'de girişimciliğe başladı.

TUNCELİ Girişimci İş Kadınları Derneği (TUNGİKAD) Başkanı 53 yaşındaki Fidan Aydın, sık sık çatışmaların yaşandığı 2 bin 500 rakımlı Tunceli dağlarında arıcılık yapıyor. Aydın, amacının Pülümür balını markalaştırmak olduğunu söyledi.

Bir süre önce TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in Tunceli'ye gelmesinde etkin bir rol üstlenen TÜNGİKAD Başkanı Fidan Aydın, yıllar önce eşinden ayrılarak Tunceli'de girişimciliğe başladı. 2 çocuk annesi Aydın, Tunceli'nin Pülümür İlçesi'ne bağlı Ağşenlik Köyü yakınlarındaki 2 bin 500 rakımlı dağlarda arıcılık yapıyor. 250 arı peteği ile organik bal üretimi yapan Aydın, "Tunceli'de tek başıma yaşıyorum, birçok girişimde yer aldım. Daha çok kadın girişimcilerin iş hayatında yer alması için çabalıyorum. Bu balı Tunceli merkeze 120 kilometre uzaklıkta bulunan Pülümür dağlarındaki Ağaşenlik Köyü kırsalında üretiyorum. Burada her türlü vahşi yaban hayvanı var. Güvenlik açısından da son derece riskli bir bölge, ama her şeye rağmen bu organik balı üreterek, hem kadının azmini, hem de Tunceli balını Türkiye'de bir marka haline getirmeyi hedefliyorum" dedi. Aydın bölgenin bal üretimi ve arıların beslenmesi için çok uygun bir bitki örtüsüne sahip olduğunu söyledi.

Aydın, yurt dışına ihraç edilecek balların gümrük kapılarından geri dönmemesi için üretimde büyük özen göstediğini ifade etti. Aydın, "Türkiye'den yurtdışına giden balların bir çoğu gümrük kapılarından geri dönüyor. Bal üretiminde kullanılan, naftalin, parafin ve antibiyotiklerini organik balda arındırmak gerekiyor. Eğer bu maddeleri balda arındırırsak hiçbir engel ile karşılaşmadan ballarımızı Avrupa'ya rahatlıkla pazarlayabiliriz. Bizim arılarımıza beslenmeleri için şeker değil tamamen bal veriyoruz" dedi.

Tunceli'nin organik bal üretiminde Türkiye'nin sayılı kentlerinden biri olduğunu dile getiren Aydın, şöyle dedi:

"Tuncelili arıcılar olarak biz ballarımızı daha çok Munzur ve Pülümür vadilerindeki alanlarda üretiyoruz. Bin 900 ve 2 bin 500 metre arasında değişen rakımlardaki dağlara arılarımızı indirerek, burada bal üretimi yapıyoruz. Bulunduğumuz yerlerde yaklaşık bin 500 çeşit bitki türü var. Bu ortam ve çeşitlilik, Tunceli balının kaliteli olmasını sağlıyor. Ancak bu vadilerde 20 civarında baraj yapılacak. Barajlar yapılırsa bal üretimi kökten sona erer. Şu an benim bulunduğum Pülümür Ağaşenliği Köyü kırsal alanında arılarımın bulunduğu yerde yaptığımız tespitlerde, arının bal yapması için toplam 22 bal yapıcı bitki var. Bu birçok yörede olmayan bir durum. Bu bitkiler organik Bala inanılmaz derecede bir kalite katıyor. Bizim amacımız az bal üretmek ama saf, doğal olan ve tamamen doğadan arının aldığı maddelerle bal üretmek ve satışa sunmak."

Yaklaşık 6 yıldan beri bal üretimi yaptığını kaydeden Aydın, bu yıl bütün Türkiye'de olduğu gibi geçen yıllara oranla Tunceli'de de bal üretiminin düştüğünü dile getirdi. Organik bal taleplerini karşılayamadıklarına işaret eden Aydın, yılda 2.5 ila 3 ton bal üretimi yaptıklarını söyledi. Son 4 yıldan beri internet üzerinden sipariş aldığını belirten Aydın, Munzur balının kilosunu 60 liradan sattıklarını anlattı.

Kadınların günlük yaşama katkı sunması adına da bazı çalışmalar yaptığını ifade eden Aydın, Tunceli'de 22 girişimci iş kadınıyla birlikte hareket ettiklerini anlattı. Aynı zaman Anadolu Girişimci İş Kadınları Federasyonu Başkanlığı'nı yürüttüğünü ifade eden Aydın, kadınların sosyal ve siyasi yaşama katılması adına sivil toplum örgütleri içinde kadın sayısının artırılmasına dönük proje hazırlığında olduklarını söyledi.

Kaynak: haberler.com

Bu içeriği 5.143 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Reel Sektör, Tarım / Hayvancılık
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

« Önceki Haber

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor