Bankacının İş Fikri Milyoner Yaptı

Wilkinson bundan yaklaşık 25 yıl önce üniversiteden mezun olup ABD’li Chase Manhattan Bank’taki eğitim programına katıldığında, annesi onunla aylarca konuşmamıştı. Çünkü moda hastası olan, 1960′lı yıllarda tasarımcı Geoffrey Beene için modellik yapan ve bohem bir hayatı seçen Wilkinson’un annesi, bankacıları çekilmez buluyordu. Oğul Wilkinson bu nedenle yaptığı seçimle bir anlamda annesinin tüm değerlerine karşı gelmişti.

Wilkinson bundan yaklaşık 25 yıl önce üniversiteden mezun olup ABD’li Chase Manhattan Bank’taki eğitim programına katıldığında, annesi onunla aylarca konuşmamıştı.

Çünkü moda hastası olan, 1960′lı yıllarda tasarımcı Geoffrey Beene için modellik yapan ve bohem bir hayatı seçen Wilkinson’un annesi, bankacıları çekilmez buluyordu. Oğul Wilkinson bu nedenle yaptığı seçimle bir anlamda annesinin tüm değerlerine karşı gelmişti.

Annesinin Moda Tutkusu Işık Yaktı

Ancak bankacılıkta geçirdiği 20 yıl sonrasında hem ofisin en yaşlısı hem de yorgun olduğunun farkına varan Wilkinson için annesinin tutkusu olan moda yeni bir ışık yaktı. Meslekten 2008 yılında ayrılan eski bankacı, moda sektörünün içinde bulunduğu çıkmazı kendisi için avantaj yaratacak bir iş fırsatına çevirme fikrini benimsedi.

Danışmanlık firması Bain & Co’ya göre 2008 yılının dördüncü çeyreğinde lüks ürünlerin neredeyse yarısının satılamadığı verisini açıklarken, Wilkinson artık harekete geçeme vaktinin geldiğini anladı.

Wilkinson o gün gördüğü fırsatı şöyle anlattı:

“[İktisattaki] mukayeseli üstünlük teorisini hatırladım. Bu tasarımcıların elde kalan mallarını ya da önceki sezona ait kıyafetleri satması ve müşterilerin de daha düşük bedel ödemesi durumuydu.”

Bu fikirle birlikte bir internet sitesini faaliyete geçiren Wilkinson, belli bir kitleye ucuza erkek kıyafetleri satmaya başladı. Bu iş modeli 2009 yılında toplam 170 milyon dolar gelir elde eden Gilt Groupe’un yakaladığı başarıyla işleyebilir olduğunu zaten kanıtlamıştı.

Başlangıçta Küçük Miktarda Yatırım Yaptı

Wilkinson da aynı yıl çok büyük bir yatırım yapmadan Urbanbloke adında internet sitesi üzerinden satış yapan girişimi hayata geçirdi. Bu yatırımın yaklaşık yarısını kendi cebinden karşılayan Wilkinson geri kalanını da ailesi ve arkadaşlarından aldı. Wilkinson, internet sitesi üzerinden tasarladığı ürünlerinin satışına izin veren ilk marka Alara’nın bu girişime şans tanımaya hevesli olmasının, kendileri için büyük bir şans olduğunu belirtti.

Yakaladığı başarıyla hızlı şekilde büyüyen Urbanbloke Haziran ayı itibariyle 10 bin 400 kayıtlı üyeye sahip oldu ve 100 firmayla iş ortaklığı gerçekleştirmeye başladı. Şimdi artık sezon sonu ürünlerini Urbanbloke aracılığıyla satan firmalar arasında gözlük firması Tom Ford ve aksesuar tasarımcısı BedStü de bulunuyor.

Ancak bugünlerde moda sektöründe başarılı adımlar atan Wilkinson, matematik ile olan bağının yaratıcılığında büyük katkısı olduğunun altını çizerken, dünyaya hala annesiyle aynı pencereden bakmadığını belirtiyor.

Bu içeriği 3.797 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Yatırım, İş Fikirleri
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor