Ankara'ya 100 Milyon Dolarlık Lojistik Üssü

Ankara'da 700 bin metrekare alan üzerine kurulan ve 3 bin kamyon-tır gün yoğunluğuna sahip, Türkiye'nin Avrupa standartlarındaki ilk nakliye tesisi "Ankara Lojistik Üssü" faaliyete geçti. 52 Girişimcinin altında imzası olan üssün ilk etap maliyeti ise 100 Milyon Dolar..

Ankara'da 700 bin metrekare alan üzerine kurulan ve 3 bin kamyon-tır gün yoğunluğuna sahip, Türkiye'nin Avrupa standartlarındaki ilk nakliye tesisi "Ankara Lojistik Üssü" faaliyete geçti.

Türkiye'nin ilk uluslararası lojistik üssü Ankara Lojistik Üssü ve Gümrük İdare Birimleri’nin 52 girişimci ortağı tarafından Kazan'da kuruldu. Avrupa standartlarında bir nakliye üssü olma özelliği taşıyan ''Ankara Lojistik Üssü'', bölgenin coğrafi, ticari önemi ile sektörün ihtiyaçları ve sektörden gelen yoğun talepler dikkate alınarak, uluslararası rekabette avantaj ve güç birliği oluşturabilme çabalarının sonucu olarak hayata geçirildi.

Üssü kurma fikrinin 2004 yılında bir iftarda oluştuğunu belirten Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz, ''Ankaralılar uluslararası ticaretten nasıl daha fazla pay alabilir, bizler nasıl birlikte hareket edebilirizi konuştuk, birlik olalım dedik ve o yemekte somut olarak adım atmış olduk. Bizim amacımız küresel bir rekabetti'' dedi.

Ankara Lojistik Üssü'nün İç Anadolu Bölgesi'nin kalbine kurulduğunu ifade eden Gündüz, bölgede yaşayan insanların üs sayesinde dış ticareti tanıdığını söyledi. Gündüz, Antalya'daki yükü Trabzon'a götürmenin en akılcı yolunun yükü Ankara'dan geçirmek olduğunu belirterek şunları kaydetti: ''Burası Türk taşımacılık sektörünün 'Türkiye projesidir'. İnsanları bir arada tutmanın en önemli etkenlerinden biri de ekonomik birliktelik yapmaktır. Ekonomiden herkesin birlikte istifade etmesi gerekir. Urfalı da ortak, Mardinlisi de Trakyalısı da ortak, gayet güzel çalışıyoruz. Bizim olayımız Türkiye'de insanlara cesaret verdi. Burası Türkiye'de kollektif olarak iş yapılabileceğini gösterdi. Ben Artvinliyim, arkadaşım Siirtli diğeri İstanbullu. Türk insanı burada ortak, bir araya gelmiş 100 milyon dolarlık yatırıma imza atmış. İkinci etap da 100 milyon dolara mal olacak. İnsanlar birbirine güvensinler. Değişik bölgelerden insanlar geliyor model olarak alalım biz de arkadaşlarımızı toplayalım diyorlar. Amaç mutlaka herkesin bir şeyler yapması. Gelecekle ilgili olarak İç Anadolu Bölgesi'nin uluslararası ticarette daha fazla pay alması. Her geçen gün gelişim artacak.'' Üssün ikinci etabına 2011 yılının Mayıs ayında başlanacağını kaydeden Gündüz, bu etabın faaliyete geçmesiyle Ulaştırma Bakanlığından demiryolu taleplerinin olacağını belirtti.

Ankara trafiği günde 500 tırdan kurtuluyor

Gündüz, dünyanın her yerinde nakliyecinin şehir merkezi dışında tutulduğunu belirterek üssün faaliyete girmesiyle ''Ankara trafiğinin günde en az 500 tane 20 metrelik araçtan kurtulmuş'' olduğunu ifade etti. Ankara Lojistik Üssü'nün Ankara İstanbul Otoyolu'na 600 metre uzaklıkta olmasına rağmen nakliye araçlarının yaklaşık 5 kilometrelik bir yol ile üsse girebildiğini bildiren Gündüz, ''Tesis tam kapasiteyle çalıştığı zaman kamyon ve tır sayısı günde 3 bine ulaşacak. Bir an önce üssün yol sorunun çözülmeli'' dedi.

Üssün özellikleri

Taşımacılık sektöründe kamu ve özel girişimin ilk ürünü olan Ankara Lojistik Üssü'nde 80 firma faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 700 kişi çalışıyor. Projenin tamamlanmasıyla üste firma sayısının 400'e, çalışan sayısının da 4 bin kişiye ulaşması, 3 bin tır ve kamyon gün yoğunluğu olması hedefleniyor. 19 bin metrekare kapalı alana sahip üste 300 ofis, 2 restoran, 1 kafeterya içerisinde şoförlerin duş, tuvalet, terzi, çamaşır yıkayabilme gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal alanlar ile depolar antrepolar, tır parkı, akaryakıt istasyonu, tamir ve bakım üniteleri, ticari alanlar da bulunuyor. Ankara Tır Gümrük ve muhafaza Müdürlükleri, Sanayi Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Odası gibi kamu ve özel kurum ve kuruluşların temsilcilikleri yer alıyor. 7 yüz bin metrekare yerleşim alanına sahip olan üssün, birinci etabı 100 milyon dolara mal oldu. Gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanan ikinci etabın da 100 milyon dolara mal olması bekleniyor.

Kaynak: gozlemgazetesi.com, istenhaber.com

Bu içeriği 3.456 kişi okudu.
Kategori: Yarışma, Reel Sektör
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor