Yatırım Yapmak İçin En Uygun Zaman

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Yetkiner, 28 Eylül akşamı State University of New York'a (SUNY) bağlı Levin Enstitüsü'nde Türkiye'nin makroekonomik istikrarı ve...

Merhabalar,

Doç. Dr. Hakan Yetkiner: 'Türkiye'ye Yatırım Yapmak İçin En Uygun Zaman'

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Yetkiner, 28 Eylül akşamı State University of New York'a (SUNY) bağlı Levin Enstitüsü'nde Türkiye'nin makroekonomik istikrarı ve büyüme performansı üzerine bir seminer verdi. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere küresel ekonomiye entegre olmuş, dinamik bir yapısı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yetkiner, en son küresel krizde ciddi zarar gören Türk ekonomisinin hızlı toparlanma süreci ve kısa/uzun vadeli beklentilerini Türk ve Amerikalı katılımcılarla paylaştı.

Konuşmasına neden Türkiye'nin dünya çapında dikkat çeken ve takip edilmesi gereken bir ekonomi olduğunu açıklayarak başlayan Doç. Dr. Yetkiner, 1999'dan ülkenin AB serbest ticaret bölgesinin önemli bir parçası olduğunu ve gelişmiş ekonomilerle güçlü ticari ilişkileri bulunduğunu belirtti. Pek çok uluslararası firmanın Türkiye'nin stratejik konumundan faydalandığını söyleyen Yetkiner, bölgesel bir ticaret merkezi olmaya aday olduğunu söyledi. Bu avantajlı konumuna rağmen AB standartlarını yakalamak için Türkiye'nin önünde uzun bir yol olduğunu belirten Yetkiner, özellikle bütçe açığının uzun vadede risk taşıdığını ekledi.

Türkiye'nin 2008'deki küresel ekonomik krizden tahminlerin çok üzerinde, kötü bir şekilde etkilendiğini belirten Yetkiner, 'Gayrisafi milli hasıla ve kişi başı gelirde çok ciddi bir düşüş yaşadık. Rakamlar krizden en çok etkilenen İzlanda kadar, hatta Yunanistan'dan daha kötü bir şekilde krizden etkilendiğimizi gösteriyor' dedi. Buna rağmen son üç çeyrekte çok ciddi bir iyileşme kaydedildiğini ekleyen Doç. Dr. Yetkiner, iyileşmenin tüketimin artmasından kaynaklandığını söyledi. 'Son çeyrekte Türkiye ekonomisi 2008 ikinci çeyrek rakamlarına, yani kriz öncesi döneme geri dönmeyi başardı ve yakın dönemde de bu büyümenin devam etmesini bekliyoruz' dedi. Yakın gelecekte siyasal istikrar, artan tüketim ve potansiyel yabancı yatırım planları sayesinde AB ve diğer gelişmiş ekonomilerle Türkiye'nin ticari ilişkilerinin daha da gelişmesini beklediğini belirtti. Türk ekonomisinin taşeron bir yapıda olduğunu ve özellikle gelişmiş ekonomilerden hammadde alıp son ürün haline getirerek ihracat/ithalat dengesini sağladığını söyleyen Yetkiner, gelişmiş ekonomilerin krizden çıkmasıyla Türkiye'nin daha da büyüyeceğine işaret etti.

Orta ve uzun vade beklentileri konusunda özellikle enflasyon yönetimi, bütçe açığının kapatılması ve artan işsizliğe dikkat çeken Doç. Dr. Yetkiner 'Türkiye'nin yapısal ekonomik problemleri orta ve uzun vadede yatırımcılar için risk oluşturacaktır, çünkü bunlar ülke ekonomisini özellikle dış etkenli krizlere karşı çok hassas bir noktaya çekiyor', dedi. Uzun vadede Türk ekonomisinin geleceğini şu aşamada çok parlak görmediğini belirten Yetkiner, burada en büyük eksikliğin AR-GE'ye gereken önemin verilmemesinden kaynaklandığını söyledi. 'Teknolojiyi yurtdışından satın alıyoruz ve burada son ürünü üretmek için kullanıp bırakıyoruz' diyen Doç. Dr. Yetkiner, Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü verilerine göre 2007'de ABi ülkeleri 414, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 466 patent kaydı yaptırırken Türkiye'nin sadece 5.46 adet kayıt yaptırdığını belirtti. Sadece finansal destek değil insan kaynağı açısından da eksikler olduğunu söyleyen Hakan Yetkiner, iyi araştırmacıların Türkiye'de uygun araştırma ortamını bulamadığı için yurtdışında kaldığını ve bunun ekonomiyi uzun vadede olumsuz etkileyeceğini ekledi.

Konuşmasının sonunda küresel ekonomik krizden çok ciddi etkilenen Türkiye'nin şu anda hızlı bir iyileşme sürecine girdiğini tekrar hatırlatan Yetkiner, ancak yapısal problemlerin ve yetersizliklerin gözden kaçırılmaması ve yabacı yatırımcıların Türk ekonomisinin hassasiyetlerinin farkında olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Doç. Dr. Yetkiner'in konuşması Levin Enstitüsü'nün düzenlediği resepsiyonla son buldu.

Doç. Dr. Hakan Yetkiner halen İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve İzmir Ekonomi Üniversitesi, Liderlik ve Yönetişim Merkezi'nin (EKOLİDER) direktörlüğünü yapmaktadır.1989 yılında ODTÜ İşletme Bölümü'nü bitiren Hakan Yetkiner, 1993 yılında ODTÜ Ekonomi Bölümü'nden ve 1995'te London School of Economics (LSE) Ekonomi Bölümü'nden yüksek lisans derecelerine sahiptir. Doktorasını yine ekonomi alanında ODTÜ (2002) ve University of Groningen (2003) üniversitelerinde yapan Doç. Dr. Yetkiner, özellikle ekonomik büyüme teorileri üzerine çalışmaktadır.

Kaynak : turkavenue

Bu içeriği 2.855 kişi okudu.
Kategori: Yatırım, Bilişim / Teknoloji, Bilişim / Teknoloji
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor