Türkiye'nin İlk İnsansı Robot Girişimi SURALP Tanıtıldı

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yürüyen insansı robotu ‘SURALP’ 13 Ekim 2010'da tanıtıldı. İşte Detaylar..

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yürüyen insansı robotu ‘SURALP’ 13 Ekim 2010'da tanıtıldı.

Doç. Dr. Erbatur, üniversitenin Tuzla Yerleşkesi'ndeki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bu tür robotların insana, insanın bulunduğu ortamda yardımcı olması için tasarlandığını söyledi. Doç. Dr. Kemalettin Erbatur, Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu'nun kısaltmasından adını alan "SURALP"in hazırlık çalışmalarına 2002 yılında başlandığını ve bu çalışmaların yaklaşık 5 yıl sürdüğünü ifade etti. SURALP benzerlerinden yaklaşık 100 kat daha ucuza mal oldu ve Türkiye’deki çalışmaları 20 yıl ileriye taşıdı.

"SURALP"in başındaki kameralarla çevreyi algılayabildiğini ve elleri vasıtasıyla da nesneleri tutabildiğini belirten Doç. Dr. Erbatur, "SURALP" için 1 milyon dolar tutarında kaynağın harcandığını bildirdi. "SURALP, Türkiye'nin ilk insansı robotu olma özelliğini taşıyor" diyen Erbatur, 164 santimetre uzunluğundaki robotun, 114 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.

Türkiye'nin insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden olduğuna da dikkati çeken Doç. Dr Erbatur, SURALP'in değişen yüzeyler üzerinde yürüyebildiğini ve dengesi bozulduğunda da elleri ile duvardan destek alabildiği bilgisini verdi. Doç. Dr. Erbatur,  "SURALP"in insanla orantılı olarak tasarlanıp imal edildiğini vurgulayarak, robotun bacaklarında ve kollarında 6'şar eklem bulunduğunu söyledi.

"SURALP"in fonksiyonlarının geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Erbatur, robotun deneysel çalışmaları sırasında TÜBİTAK tarafından mali olarak desteklendiğini sözlerine ekledi.

"SURALP" Boş Kutuyu Çöp Kutusuna Attı

Tanıtımda, Türkiye'nin ilk insansı robotu "SURALP", masanın üzerinden aldığı meşrubat kutusunu ekipte yer alan bir kişiye verdi. Ardından boş kutuyu alarak, yanındaki çöp kutusuna attı. İleri ve geri yürüyüş yapan "SURALP", ayrıca mini bir dans gösterisi sundu.

Doç. Dr. Kemalettin Erbatur'un "Danstan keyif aldın mı?", "Ve Yoruldun mu?" sorularına da "SURALP", başını sallayarak yanıt verdi. Doç. Dr. Erbatur, bir soru üzerine, "SURALP"in konuşma fonksiyonlarının henüz geliştirilmediğini söyledi.

İşte SURALP'in videolarından bazıları;

Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendislerinin bu büyük başarısını tebrik ediyor ve ülkemiz için güzel teknolojik gelişmelere zemin hazırlamasını diliyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

Bu içeriği 4.212 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Yeni Girişim, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor