İnternete Yatırım Yapmanın Tam Zamanı

Teknolojiyi olduğu kadar, sosyalleşmeyi ve yaptıklarımızı paylaşmayı da seviyoruz. Facebook’u kullanan ülkeler arasında 4’üncü sıradayız. E-ticaret büyümekte. Hepsiburada, gittigidiyor gibi başarılı sitelerinin yanına, arkadaş davetiyle girilen özel alışveriş siteleri ekleniyor. İnternet reklamlarının payı ve etkinliği artıyor. Girişimcilerimiz olgunlaştıkça, yurt dışındaki fonların gözü Türkiye’ye çevriliyor.

Ülkemiz internetli yaşama hızla uyum sağlıyor. Bu da girişimcilerin cesaretini artırıyor. Hanelerin yüzde 40’ında internet bağlantısı var. Kullanıcı rakamlarının, 27-30 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Teknolojiyi olduğu kadar, sosyalleşmeyi ve yaptıklarımızı paylaşmayı da seviyoruz. Facebook’u kullanan ülkeler arasında 4’üncü sıradayız. E-ticaret büyümekte. Hepsiburada, gittigidiyor gibi başarılı sitelerinin yanına, arkadaş davetiyle girilen özel alışveriş siteleri ekleniyor. İnternet reklamlarının payı ve etkinliği artıyor. Girişimcilerimiz olgunlaştıkça, yurt dışındaki fonların gözü Türkiye’ye çevriliyor. Büyüyen bir pazarda yatırımların başarıya erişme şansı da yüksek oluyor. İnternette içerik üretmek, satış yapmak, yeni proje geliştirmek, şirketini tanıtmak, reklam yapmak, yerli veya yabancı yatırımcı ortak bulmak isteyenlerin bu dinamik ortamı kaçırmamasında yarar var. Akıllı ve cesur davranabilenleri büyük fırsatlar bekliyor.

2010 dönüm yılı oldu

Young Turk Ventures Yönetici Ortağı Cem Sertoğlu, ülkemizde internet girişimlerinin ve yatırım sayısının artacağını düşünüyor. Bu yıl ilk kez yabancı internet girişim sermayesi fonlarının radarlarına Türkiye'yi almaya başladığını belirten Sertoğlu, 3TS Capital gibi yatırımcıların Türk pazarındaki varlıklarını güçlendirmesini çok önemli buluyor. Sertoğlu’na göre, Türk internet girişimcileri şirket kurma ve büyütme konusunda bilgi sahibi olmaya başladılar. Bu da şirketlerini yatırımcıların beklentilerine uygun bir biçimde yapılandıracakları anlamına geliyor.

GİRİŞİMCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?

Cem Sertoğlu girişimcilere şu önerilerde bulunuyor:

  • Pazar ve fırsat boyutları konusunda rakamları iyi araştırın. Türkiye’de sık karşılaşılan sorunlardan biri sığ pazarlar.
  • Reklam gelirine dayalı modeller için varsayımlarınızda tutucu olun. Bu alanda çok düş kırıklığı yaşanıyor.
  • Bir girişim sermayesi yatırımı arayışındaysanız, sizden önce benzer bir süreç yaşamış kişilerin görüş ve tecrübelerinden faydalanın.
  • Bir yatırımcı ile sürece başlarken, yatırımcının standart olarak her yatırımda isteyeceği hakları anlamaya çalışın. Görüşmelerin sonuna gelindiğinde sürpriz olmaması iki tarafın da işini kolaylaştı-racaktır.

İnternette olmayan marka olamıyor

Doğan Online CEO’su Babür Çelebi “artık hiç bir ciddi reklam kampanyasının internet ayağı olmadan” planlanmadığın belirterek, video ve sosyal mecra reklamlarındaki hızla büyümeye dikkat çekiyor. Çelebi “herhangi bir konuda o marka veya şirket hakkında bilgi almak istiyorsanız önce web sitesine bakıyorsunuz. Eğer orada bir varlığı yoksa, marka da zaten yok demektir” diyerek, şirketlerin aktif bir internet sitesi yaratmaya özen göstermesi gerektiğini hatırlatıyor. “Akıllı, akılsız tüm cep telefonlarının üzerinden verilen mesajlar, widgetler, indirimler, kuponlar yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Şu anda bu konuda aktif Türkiye’de sadece
bir-iki firma var” diyen Çelebi, mobil internet alanındaki yatırımların büyüyeceğini düşünüyor.

Türkiye dünyanın en çabuk büyüyen 2’nci e-ticaret pazarı

2011’de ABD, Japonya, İngiltere, Almanya ve Çin’in toplam e-ticaret hacminin ise 500 milyar ABD doları olacağı tahmin ediliyor. Türkiye bundan sonraki ikinci beşlik grubun içinde yer alıyor ve Fransa’dan sonra yedinci sırada geliyor. Türkiye’nin en büyük özel alışveriş sitesi Markafoni’nin kurucu ortağı Sina Afra’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye yüzde 68’lik büyüme hızıyla Hindistan’ın (yüzde 118) ardından Çin ile beraber dünyanın “en çabuk büyüyen ikinci e-ticaret pazarı” olacak. “Uluslararası şirketler, yatırım fonları ve medya gruplarının da yatırım kararlarını bu sayılara göre verdiği biliniyor. Peki, bu hacme sahip Türk e-ticaret pazarı 2011’de ne gibi özelliklere sahip olacak?” diye soran Afra, şu tahminde bulunuyor: “Bunların başında “gateway” dediğimiz “köşebaşları” geliyor. Diğer bir ifadeyle bugünkü büyük e-ticaret siteleri kendi alanlarında köşebaşları olmaya devam edecek; insanlar da e-ticarete bu kanallardan girecekler.
En iyi kullanıcı deneyimini sunan site ise e-ticaretin lideri olacak.”

E-Ticarette başarının 3 sırrı

Sina Afra’ya göre, e-ticarette başarılı olmanın yolu, hızlı ve çabuk karar verdirebilecek bir sistem kurmakta yatıyor. İnsanların sabrı yok, onları ilk saniyelerde durdurmak ve kaçırmadan satışı yapabilmek gerek. Afra’nın üç maddelik bir başarı formülü var. Aslında bu ticaretin de özü bir bakıma. Satışı kapatabilmek için yapılacak ilk iş, kışkırtıcı bir davet sunmak. Bu davetin içinde bir fiyat fırsatı eklemek gerek. En son hamleyse, zaman baskısı kurmakla gerçekleşiyor. Uygun fiyat, kısa sürelik bir teklifle sunulduğunda, alıcının karar vermesi kolaylaşıyor, başarı oranı yükseliyor.

Kaynak : Milliyet

Bu içeriği 5.926 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Sonraki Haber »

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor